اخلاقی

مباحث اخلاقی،اخلاق در قران

«غيبت» يعني پشت سر ديگران بدگويي كردن و سخن ناخوشايند گفتن است. اين تعريف با شمول و عمومي كه دارا است، ‌شامل انواع غيبت، بهتان، تهمت، فحش و حتي ذكر عيوب آشكار نيز مي‌شود، حال آن كه هر يك از اين‌ها در اصطلاح تعريف خاصي داشته و از نظر شرعي داراي احكام ويژه اي است و همه ‌آن‌ها از مصاديق غيبت به شمار نمي‌روند. بنابراين مفهوم غيبت در لغت مفهومي است اعم از غيبت مصطلح و در احاديث نيز گاهي به همين معنا (مفهوم عام) اطلاق شده است.

موضوع: 

در چه مواقعی دروغ گفتن جایز است؟

دروغ به لحاظ اخلاقی از بزرگترین گناهان است و به لحاظ شرعی از حرام های مسلم شریعت است، زیرا كلید تمامی بدی ها و سرمنشأ همه شرها است. امام حسن عسكری علیه السلام در این زمینه فرموده اند: تمام خباثت ها در خانه ای قرار دارد و كلیه آن خانه، دروغ است.(1)

موضوع: 

صبر و استقامت عصاره همه فضیلت­ها و خمیرمایه همه سعادت ها و ابزار وصول به هر گونه خوشبختى است. انسان بدون صبر هم در جهات مثبت به جایى نمى­ رسد و هم در برابر عوامل منفى شکست مى­ خورد، چرا که صابر نبودن مساوى با شکست است. به همین دلیل کلید اصلى پیروزى ­ها، صبر است.

به طور کلی برای تقویت صبر و بردباری راه های مختلفی وجود دارد، در ذیل به برخی اشاره می شود:
۱. تقویت پایه ‏های ایمان:
هر قدر ایمان انسان به حکمت و رحمت پروردگار بیش‏تر باشد، صبر او نیز افزون‏تر خواهد بود. امیرمؤمنان (علیه السلام) می‏فرماید: «اساس و ریشه صبر، ایمان و یقین خوب نسبت به خداوند است».(1)

موضوع: 

پرسش :

من خیلی تلاش کردم که صبرم رو بالا ببرم وبه اطف خدا تا حدود زیادی موفق هم بوده ام . اما گاهی عصبانی می شوم و کنترل این وضعیت برایم بسیار مشکل می شود .

لطفا توصیه های کاربردی برای کنترل خشم رو به من بفرمایید .

پاسخ :

 

راهکارهای علمی، روانشناسی و دینی در زمینه کنترل و غلبه بر خشم وجود دارد. در ابتدا آثار و فوائد كنترل خشم در روايات را بررسی می کنیم:

موضوع: 

قطعا چنین کاری سخت است و به همین خاطر است که از کنترل نفس به جهاد اکبر تعبیر فرموده اند.
اولا توجه بفرمایید که اگر کار راحتی بود، چنین اجر و پاداشی برایش منظور نمی شد.
نابرده رنج، گنج میسر نمی شود.
 ثانیا راهکارهای عملی براى کنترل نگاه را نیز توجه بفرمایید:
۱- خداباورى: اعتقاد به خدا و یقین داشتن به این که انسان در محضر او است و خدا ناظر بر تمام احوال و درون آدمى است، به انسان کمک مى‏کند نگاه خود را کنترل نماید. امام صادق(علیه السلام) مى‏فرماید: «فروبستن چشم از گناه میسّر نیست مگر این که انسان عظمت و جلال پروردگار را در قلبش دیده باشد».

موضوع: 

پرسش:

من مدتی است که در نماز حواس‌پرت شدم و گریه هم نمی‌کنم. برخی می‌گویند دچار قساوت قلب شدم! منظور از قلب چیست؟ چه عواملی باعث قساوتش می‌شود و راهکار درمان چیست؟ ممنون که کامل راهنمایی می‌کنید.

پاسخ:

قلب یکی از پرکاربردترین واژه‌های استفاده‌شده در منابع دینی است که در مورد آن زیاد مطلب وجود دارد. یکی از مفاهیمی که در این مورد مطرح است واژه قساوت قلب است که به معنای سختی و تاریکی دل است که در مورد عوامل و راه‌کار رفع آن لازم است نکاتی خدمت شما عرض کنیم:

موضوع: 

در اسلام حقوق متعددی برای حیوانات بیان شده است. و یکی از موارد محاسبه الهی در روز قیامت، حقوق حیوانات می باشد.(1)  تا آنجا که از جهنمی شدن انسانی به خاطر بستن حیوان و ممانعت از آب خوردن آن تا حد مرگ، سخن گفته شده است.(2)

دستورات اسلام درباره حیوانات طیف وسیعی دارد از مواردی چون:

نهی از قطع اعضاء حیوانات(3)  نهی از جنگ انداختن حیوانات(4) نهی از زدن به صورت حیوان(5)  نهی از ذبح حیوان در پیش چشم حیوان دیگر(6) حتی نهی از نشستن در پشت حیوان در حال سخن گفتن و عدم حرکت(7)  و نهی از دشنام دادن و لعن حیوان(8)

موضوع: 

منظور از توكل سپردن كارها به خدا، و اعتماد بر لطف اوست، زیرا «توكل» از ماده «وكالت» به معنی وكیل نمودن و اعتماد بر دیگری كردن است.
توكل آن است كه انسان در برابر خداوند خود را جاهل و عاجز بداند و در عیین حالی که وظیفه اش را انجام می دهد و تلاشش را می کند كار خود را به خدای علیم قدیر واگذار كند.

موضوع: 

منظور از صله يا قطع رحم چيست؟

موضوع: 

پرسش:

آیا هنگامی‌که از موضوع مثلاً از رفتار پدر و مادر ناراحت باشیم و با خداوند درد و دل کنیم حتی گلایه هم کنیم آیا ناشکری حساب می‌شود؟ یا اینکه از موضوعی رنجور باشیم و با خداوند درد دل کنیم و ناراحتی خود را بیان کنیم آیا ناشکری و ناسپاسی کرده‌ایم؟

پاسخ:

موضوع: