دوست یابی و حفظ دوست و روابط اجتماعی
پرسش :
بنده یک پسر دبیرستانی هستم، متاسفانه در دوست یابی و حفظ دوست و روابط اجتماعی خیلی ضعف دارم. برای حل این مشکل چه کار باید کرد؟
پاسخ :
اگرچه داشتن دوستان همراه و شفیق که انسان را درک کنند و یار و مددکار انسان باشند حق هر انسانی است، اما یافتن آنها چندان هم دشوار نیست. کافی است شما بر اساس معیارهایی که برای دوستیابی وجود دارد از بین افرادی که در اطراف شما هستند، بهترین آنها را انتخاب کنید و رابطه دوستانه خوب و سالمی با آنها برقرار نمایید. همچنین توصیه میشود با اعضای خانواده و بستگان تان علاوه بر رابطه فامیلی و نسبتی که دارید، رابطه دوستانه برقرار کنید. به طور طبیعی دلسوزی و خیرخواهی در بین اعضای خانواده و بستگان بیشتر است.
راهکارهایی برای ایجاد رابطه دوستی
1. ابراز علاقه و دوستی؛ اگر فردی را دوست می دارید و او را شایسته دوستی می دانید در این صورت، تعلل نکنید و مستقیماً به او مراجعه کنید و احساس قلبی خود را با او در میان بگذارید. امام صادق (علیه السلام) می فرماید: «إِذَا أَحْبَبْتَ رَجُلًا فَأَخْبِرْهُ بِذَلِکَ فَإِنَّهُ أَثْبَتُ لِلْمَوَدَّهِ بَیْنَکُمَا» (1)؛ هرگاه کسی را دوست داشتى او را بدان و آگاهش ساز، زیرا که آن دوستى میان شما را پابرجا تر می کند.
2. اگر با فرد مورد نظر، هم مدرسه و یا همکلاس یا هم محله ای هستید، سعی کنید در اردوها، فعالیت های کلاسی، کارهای مشترکی با او بر عهده بگیرید و به تدریج زمینه رابطه را فراهم کنید.
3. از شیوه های غیر مستقیم مثل نامه نگاری، پیامک و... بهره بجویید و خیلی صریح و صادقانه علاقه قلبی خود را به وی اعلام کنید و به او بگویید که دوست دارید با او رابطه دوستانه ای بر اساس معیارهای دینی برقرار کنید. مطمئن باشید وقتی او متوجه صداقت شما گردد، درخواست شما را بی پاسخ نمی گذارد.
در پایان، گفتنی است برای اینکه مجذوب همگان شوید و دیگران شما را دوست بدارند، شما میتوانید در زمینه های مختلف مهارت آموزی داشته باشید و برخی مهارت ها و آموزش های کاربردی متناسب با علایق و سلایق خودتان را یاد بگیرید و در برخی کلاس های هنری، ورزشی، علمی، ذوقی، مهارتی و... ثبت نام کنید. همچنین اگر امکان ادامه تحصیل برای شما وجود دارد حتماً ادامه تحصیل دهید، چون ادامه تحصیل باعث میشود شما در محیط های جدید با افراد تازه ای روبرو شوید و زمینه برای دوستیابی فراهم گردد.
پی نوشت:
1. حر عاملى، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، قم: مؤسسه آل البیت علیهم السلام، 1409ق، ج12، ص54.