آیات جهاد
پرسش:
قرآن درباره جهاد با دشمنان چه میفرماید؟ سیرۀ امام زمان چیست؟
پاسخ:
برای پیشرفت در همه امور دو امر لازم است: یکی وجود زمینه و شرایط و دیگری نبودن مانع و مزاحم. مستکبران نفش مانع و مزاحم دارند و باید از سر راه برداشته شوند و این به جهت کمک به مظلومان و رسیدن ندای هدایت به مردم است.
در قرآن کریم آیات متعددی به بحث استکبار ستیزی پرداخته که به نمونههایی اشاره میکنیم:
آیه اول:وَ قاتِلُوهُمْ حَتَّی لا تَكُونَ فِتْنَةٌ وَ یكُونَ الدِّینُ كُلُّهُ لِلَّه(۱)
ترجمه:و با آنان بجنگید تا فتنهای [چون شرك، بتپرستی و حاكمیت كفّار] بر جای نماند و دین فقط ویژه خدا باشد.
آیه دوم:مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَ الَّذِینَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَی الْكُفَّارِ رُحَماءُ بَینَهم(۲)
ترجمه:محمّد، فرستاده خداست و كسانی كه با او هستند بر كافران سرسخت و در میان خودشان با یكدیگر مهربانند.
آیه سوم:یا أَیهَا النَّبِی جاهِدِ الْكُفَّارَ وَ الْمُنافِقِینَ وَ اغْلُظْ عَلَیهِمْ وَ مَأْواهُمْ جَهَنَّمُ وَ بِئْسَ الْمَصِیر(۳)
ترجمه: ای پیامبر! با كافران و منافقان به جهاد برخیز و نسبت به آنان سختگیری كن [و درشتخو باش]؛ و جایگاهشان دوزخ است؛ و دوزخ بد بازگشتگاهی است.
آیه چهارم: یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا قاتِلُوا الَّذِینَ یلُونَكُمْ مِنَ الْكُفَّارِ وَ لْیجِدُوا فِیكُمْ غِلْظَةً وَ اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِین(۴)
ترجمه: ای اهل ایمان، با كافران از آنان كه با شما نزدیكترند شروع به جهاد كنید و باید كفار در شما درشتی و نیرومندی و قوت و پایداری حس كنند، و بدانید كه خدا همیشه با پرهیزكاران است.
امام زمان عجل الله فرجه الشریف هم به پیروی از قرآن و پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله با مستکبران عالم میستیزند. در احادیثی به این مطلب تصریح شده که به چند مورد اشاره میکنیم:
محمّد بن مسلم میگوید: بر امام باقر علیهالسلام وارد شدم و میخواستم از قائم آل محمّد پرسش كنم، امام باقر علیهالسلام پیش از آنكه من سؤال كنم فرمود: ای محمّد بن مسلم! در قائم آل محمّد شباهتی با پنج تن از انبیاء وجود دارد: یونس بن متی و یوسف بن یعقوب و موسی و عیسی و محمّد صلوات اللَّه علیهم.
امّا شباهت او با یونس بن متی آن است كه وقتی پس از غیبت خود در بزرگی سن باز میگردد جوان است، امّا شباهت او با یوسف بن یعقوب آن است كه از خاصّ و عامّ غایب میشود و از برادرانش نیز پنهان است، و امر او بر پدرش هم پوشیده است با وجود آنكه مسافت بین او و بین پدرش و خاندان و شیعیانش كم بود، امّا شباهت او با موسی طولانی بودن خوف و طول غیبت و خفاء ولادت و رنج شیعیانش پس از وی است كه آزار و اذیت و خواری میبینند تا آنكه خدای تعالی اذن ظهور دهد و او را بر دشمنانش نصرت و تأیید فرماید، امّا شباهت او با عیسی علیهالسلام اختلافی است كه درباره وی صورت میبندد تا به جایی كه گروهی میگویند متولّد نشده است و گروهی گویند فوت كرده است و گروهی گویند كشته شده و به صلیب آویخته شده است، و امّا شباهت او با جدّش محمّد مصطفی صلّی اللَّه علیه و آله و سلّم خروج او با شمشیر است و اینكه او دشمنان خدا و رسولش و جبارین و طواغیت را خواهد كشت و او با شمشیر و رعب یاری میشود.(۵)
در حدیث دیگر آمده است: فَإِذَا اجْتَمَعَ إِلَیهِ الْعِقْدُ وَ هُوَ عَشَرَةُ آلَافِ رَجُلٍ خَرَجَ فَلَا یبْقَی فِی الْأَرْضِ مَعْبُودٌ دُونَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ صَنَمٍ وَ وَثَنٍ وَ غَیرِهِ إِلَّا وَقَعَتْ فِیهِ نَارٌ فَاحْتَرَقَ وَ ذَلِكَ بَعْدَ غَیبَةٍ طَوِیلَةٍ لِیعْلَمَ اللَّهُ مَنْ یطِیعُهُ بِالْغَیبِ وَ یؤْمِنُ بِه(۶)
ترجمه:...، و چون برای بیعت ده هزار مرد به گرد او اجتماع كنند خروج خواهد كرد. و در زمین هیچ معبودی جز اللَّه تعالی نباشد و در بتها آتش بیفتد و بسوزند و آن پس از غیبتی طولانی است، تا خدا بداند چه كسی در دوران غیبت از او اطاعت كرده و بدو ایمان میآورد.
پی نوشتها:
۱. سوره بقره، آیه ۱۹۳ و سوره انفال، آیه ۳۹.
۲. سوره فتح، آیه ۲۹.
۳. سوره توبه، آیه ۷۳و سوره تحریم، آیه ۹.
۴. سوره توبه آیه ۱۲۳.
۵. كمال الدین و تمام النعمة، ج۱، ص۳۲۷.
۶. همان، ج۱، ص۳۳۱.