مقام رضوان

image: 
مقام رضوان چیست؟

مقام رضوان چیست؟

«وَعَدَ اللَّهُ الْمُؤْمِنينَ وَ الْمُؤْمِناتِ جَنَّاتٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدينَ فيها وَ مَساكِنَ طَيِّبَةً في‏ جَنَّاتِ عَدْنٍ وَ رِضْوانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَرُ ذلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظيم‏؛ خداوند به مردان و زنان باايمان، باغ هايى از بهشت وعده داده كه نهرها از زير درختانش جارى است جاودانه در آن خواهند ماند و مسكن‏ هاى پاكيزه ‏اى در بهشت هاى جاودان (نصيب آن ها ساخته) و (خشنودى و) رضاى خدا، (از همه اين ها) برتر است و پيروزى بزرگ، همين است!»(1)

مقام رضوان یکی از مقامات اخروی و پاداش های الهی است که خداوند آن را نصیب مردان و زنان مومن خواهد نمود و به استناد این آیه شریفه، از بهشت برین و جنات عدن بالاتر و باارزش تر است. رضوان به معنای رضایت خداوند از انسان است که نعمتی معنوی است و حالتی روحانی در او ایجاد می کند که لذت و موهبت آن توصیف ناشدنی است. به همین خاطر رضوان به صورت نکره آمده تا به بزرگی و ناشناخته بودن آن اشاره شود. دلیل دیگر برتر بودن رضوان از نعمت های بهشتی این است که رضایت خداوند منشا همه نعمت هایی است که نصیب مومن می شود.

در قرآن کریم رضایت میان بنده و خداوند به صورت یک رابطه دو طرفه به تصویر کشیده شده است.
«يا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّة ارْجِعي‏ إِلى‏ رَبِّكِ راضِيَةً مَرْضِيَّة؛ تو اى روح آرام ‏يافته! به سوى پروردگارت بازگرد در حالى كه هم تو از او خشنودى و هم او از تو خشنود است.»(2)
این آیات شریفه نشان می دهد یکی از راه های رسیدن به مقام رضوان، درک مقام رضا است. اگر بنده به تقدیر الهی رضا دهد به مقام رضوان و رضایت الهی دست پیدا می کند. علاوه بر این در روایات به اعمال دیگری نیز اشاره شده که بنده را به این مقام نائل میکند.
امام جواد(علیه السلام) می فرمایند:
«ثَلَاثٌ يُبَلِّغْنَ‏ بِالْعَبْدِ رِضْوَانَ‏ اللَّهِ كَثْرَةُ الِاسْتِغْفَارِ وَ خَفْضُ الْجَانِبِ وَ كَثْرَةُ الصَّدَقَة؛ سه چیز بنده را به مقام رضوان می رساند: استغفار فراوان، نرم خوئی، صدقه زیاد.»(3)

پی نوشت ها:
1. توبه/ 72.
2. فجر/ 27و28.
3. مجلسی، محمد باقر(1110ق)، بحار الانوار، بیروت، دار احیا التراث العربی، ج‏75، ص81.

برای مشاهده مطلب در تاپیک اصلی کیلک فرمایید

 

 

موضوع: