مستقیم مورد خطاب قرار نگرفتن حضرت محمد

image: 
 چرا خداوند متعال به هنگام نزول وحي و آيات قرآني، آن حضرت را همچون موسي ـ عليه السلام ـ، مورد خطاب مستقيم قرار نداده و جبرئيل را مأمور ابلاغ فرموده است؟

 با آن‌كه مقام پيامبر خاتم ـ صلّي الله عليه و آله ـ از جميع جهات برتر و بالاتر است چرا خداوند متعال به هنگام نزول وحي و آيات قرآني، آن حضرت را همچون موسي ـ عليه السلام ـ، مورد خطاب مستقيم قرار نداده و جبرئيل را مأمور ابلاغ فرموده است؟

در پاسخ به پرسش حضرت عالي دو مطلب ارائه مي شود: اولا: خداوند حضرت موسي (ع) را به طور مستقيم مورد خطاب قرار نداد آنچه به حضرت موسي خطاب كرد؛ درخت بوده ؛ يعني خداوند در درخت ايجاد سخن كرده و حضرت موسي (ع) به توسط درخت صدا را مي شنيدند . . ثانيا:نزول وحي به رسول خدا (ص) به چند وجه صورت مي گرفت كه (يكي از آن طرق وحي مستقيم و بدون واسطه هست) لذا اين طور نيست كه خداوند رسول خدا (صل الله عليه و آله) را به طور مستقيم خطاب قرار نداشته باشد. دو طريقه نزول وحي: 1. نزول وحي به وسيله جبرئيل: فرشته‌اي كه بر پيامبر نازل مي‌شد و وحي را به وي ابلاغ مي‌كرد جبرئيل بود، جبرئيل كلام خدا را از راه گوش به پيامبر القاء مي‌كرد و پيامبر گاهي او را مي‌ديد و گاه هم او را نمي‌ديد ولي جبرئيل وحي را بر قلب او نازل مي‌كرد چنانكه مي‌فرمايد: « نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْأَمِينُ عَلى قَلْبِكَ » (1) در قرآن كريم، در آيات متعدّدي نسبت به نزول قرآن از طريق جبرئيل تصريح شده است. 2. وحي مستقيم و بدون واسطه: قسمتي از وحي به طور مستقيم و بدون وساطت فرشته انجام مي‌گرفت، اصحاب پيامبر ـ صلّي الله عليه و آله ـ نقل كرده‌اند كه: هنگام وحي، درد شديدي به پيامبر دست مي‌داد، حالت بيهوشي بر وي عارض مي‌شد، سر او به زير مي‌افتاد، رنگ صورتش تغيير مي‌كرد و عرق از روي او جاري مي‌شد، حاضران در جلسه نيز تحت تأثير اين وضع قرار مي‌گرفتند و بر اثر اين منظرة ترسناك سرهاي آنان نيز به زير مي‌افتاد، خداوند متعال مي‌فرمايد: «إِنَّا سَنُلْقِي عَلَيْكَ قَوْلاً ثَقِيلاً» يعني: ما گفتار سنگيني را به تو القاء كرديم. (2)

1. [ شعرا/193]

2. [ شوري/51]

برای مشاهده مطلب در تاپیک اصلی کلیک فرمائید

 

موضوع: