چرا قمر بنی هاشم(ع)
چرا به حضرت عباس(علیه السلام) قمر بنی هاشم می گویند؟ و چرا پس از شهادت پیکر ایشان به خیمه گاه منتقل نشد!؟
انتخاب این لقب برای حضرت عباس(علیه السلام) به دقیق مشخص نیست.
بنا بر نقلی اين لقب را امام حسين(علیه السلام) هم به عباس(علیه السلام) مى گفت. از جمله هنگام عزيمت از مدينه به سوى مكّه پس از امتناع از بيعت كردن، وقتى همه خاندان عصمت سوار بر محمل شدند، امام ندا داد: «اين اخى؟ اين كبش كتيبتى، اين قمر بنى هاشم» عباس (علیه السلام) هم پاسخش داد: «لبّيك، لبّيك يا سيّدى!»
اين لقب را به خاطر زيبايى و چهره دلاراى ابا الفضل(علیه السلام) به او داده بودند.(1)
«و كان العباس رجلا وسيما جميلا يركب الفرس المطهم و رجلاه يخطان في الأرض و كان يقال له قمر بني هاشم و كان لواء الحسين (علیه السلام) معه»؛ حضرت عباس(علیه اسلام) مردی خوش سیما خوش صورت و خوش قیافه بود و چون سوار بر اسب می شد پاهایش به زمین می رسید. به او قمر بنی هاشم می گفتند و در روز عاشورا لوای امام حسین(علیه السلام) در دست ایشان بود.(2)
در مورد عدم انتقال بدن مطهر حضرت عباس(علیه السلام) به خیمه «دارالحرب» گفته اند: ایشان هنگامی به شهادت رسید که امام حسین(علیه السلام) دیگر یار و یاوری نداشتند.
در شهادت سایر شهداء، اصحابی که هنوز به شهادت نرسیده بودند امام(علیه السلام) را یاری می کردند و بدن مطهر شهید را به خیمه دارالحرب منتقل می کردند. اما وقتی که حضرت عباس(علیه السلام) به شهادت رسید کسی از اصحاب در قید حیات نبود تا امام حسین(علیه السلام) را در حمل بدن مطهر حضرت عباس(علیه السلام) یاری نماید. و برای امام(علیه السلام) نیز مقدور نبود که به تنهایی چنین کاری را انجام دهند زیرا دشمنان به ایشان حمله ور می شدند و مانع این کار می شدند.
البته ممکن است بدن قطعه قطعه شده حضرت عباس(علیه السلام) نیز، در عدم حمل تاثیر داشته است.
اما در روضه ها و تعزیه ها چنین گفته می شود که طبق وصیت خود ایشان، امام حسین(علیه السلام)، از انتقال پیکر منصرف شدند. بنا براین نقل حضرت عباس(علیه السلام) وصیت می کند:
مرا به خیمه مبر چون که حالتی دارم * چرا؟چرا که ز روی سکینه خجالتی دارم
سکینه آب ز من خواست و پاره شد جگرم * نشد که قطره آبی برای او ببرم.
این وصیت در منابع معتبر نیامده و به نظر می رسد ذوقی باشد.
برخی شعرا نیز جدا بودن حرم حضرت عباس(علیه السلام) از سایر شهدا را حمل بر ادب ایشان می کنند که این کار نیز ذوقی است:
رفتم کنار علقمه دیدم یکی شهید * گفتم چرا جدا ز شهیدان دیگر است
گفتا خموش باش که عباس نوجوان * منظور او ادب به جناب برادر است
بنابراین علت جدا بودن مرقد مطهر حضرت عباس(علیه السلام)، تنهایی امام حسین(علیه السلام) پس از شهادت ایشان است و این امر باعث شده که امام(علیه السلام) نتوانند مانند دیگر شهداء این شهید را نیز به خیمه دارالحرب منتقل کنند.
پی نوشت ها:
1. محدثی، جواد، فرهنگ عاشورا، جواد محدثى، نشر معروف، قم، 1417ق، چاپ دوم، ص 358
2. علامه مجلسی، بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، اسلامية، تهران، 1363ش، چاپ دوم، ج 45، ص 39.
برای مشاهده مطلب در تاپیک اصلی کلیک فرمائید