حزب الله لبنان و حفظ توانمندی
پرسش:
چه آسیبهایی، ساختار فکری و سازمانی حزبالله لبنان را تهدید میکند و راهحل مقابله با آن چیست؟
پاسخ:
آسیبشناسی(1) یکی از ضروریترین لوازم حفظ و ارتقای امور است. حزبالله لبنان(2) یکی از مهمترین گروههای تأثیرگذار در مبارزه با نظام جعلی و متجاوز اسرائیلی و سد محکمی بر سر راه نقشههای منطقهای آنان در کشور لبنان و منطقه خاورمیانه است که طبیعتاً به دلیل این اثربخشی کمنظیر، آماج آسیبهای متعدد داخلی و خارجی است. این آسیبها چیست و چه تأثیر مخرب فکری و سازمانی بر این گروه سیاسی- نظامی میتواند داشته باشد؟
با توجه به شرایط داخلی و خارجی، آسیبهایی در جهت تخریب نظام فکری و ساختاری گروه حزبالله قابلتصور است که مهمترین آنها با بیان راهکارهای مقابله با آن مختصراً بیان خواهد شد.
آسیبهای احتمالی حزبالله و راهکارهای مقابله با آن
1. نفوذ امنیتی و اطلاعاتی
یکی از چالشهای اساسی و مخرب حزبالله لبنان، مسئله نفوذ بوده است. سرویسهای متعدد و قدرتمند امنیتی بینالمللی با هدف نیستی حزبالله علیه این سازمان مقاومت، فعالیتی بدون حدومرز دارند. در رأس این سرویسها، سازمان مخوف و قدرتمند موساد قرار دارد که با تمام توان در پی منهدم کردن سازمان حزبالله است. یکی از مهمترین راهکارهای موساد، جاسوسی و نفوذ و فربه کردن بانک اطلاعاتی خود در جهت اجرای قویتر و کمهزینهتر عملیات مخرب رژیم اسرائیل است. ترورهای متعدد سران و مهرههای مؤثر حزبالله(3) با اشراف اطلاعاتی وسیع و دقیق موساد که اوج آن در ترور صدها رزمنده حزبالله با پیجرهای شخصی آنان و ترور دبیر کل حزبالله هویدا شد، بیانگر بانک اطلاعاتی و خبری قوی نیروهای موساد از حزبالله است. تحلیلگران متعددی پروسه نفوذ موساد در حزبالله و راهکار مقابله با آن را بیان کردهاند.
ازجمله نتایج این تحقیقات، گسترده شدن جبهه حزبالله خصوصاً بعد از نبرد با داعش در سوریه و آشکارتر شدن نیروها و افزایش عملیات این سازمان، همکاری با سرویسهای جاسوسی فاسد مانند سرویس اطلاعاتی سوریه، بیاحتیاطی در افشای اطلاعات ساده مانند آگهی ترحیم شهدای حزبالله، مزیتهای فنی و به خدمت گرفتن فنّاوری روز دنیا مانند ماهوارههای جاسوسی، پهبادهای پیشرفته، هوش مصنوعی و تحلیل قوی دادههای ساده اطلاعاتی توسط آن، هک کردن تجهیزات الکترونیکی، بهکارگیری جاسوسهای زبده و تربیت نیروهای نفوذی برای درازمدت و...است.(4) اما ارتش اسرائیل، بهشدت محتاج اطلاعات است و خلأ اطلاعاتی، بحران جدی برای این رژیم ایجاد خواهد کرد. طبیعتاً بخش بزرگی از حفرههای امنیتی با شناخت، پر شده و خواهد شد و هر ضربه امنیتی، درسی بزرگ برای آینده یک سازمان است.
حزبالله طبیعتاً به کمک نیروهای امنیتی خود و متحدان خود، راههای مهمی برای حل این مسائل پیدا خواهد کرد؛ اما این مهم را نباید ازنظر دور داشت که توان مالی و میزان دسترسی به فنّاوری حزبالله با دشمن متجاوز خود که مورد حمایت ابرقدرتها است، قابلمقایسه نیست. اگرچه حزبالله تا امروز ثابت کرده است که در اشراف اطلاعاتی و ضربه امنیتی به اسرائیل، ابداً دستبسته نیست.
2. بحران سرمایه انسانی
علاوه بر دبیر کل مقتدر حزبالله و جانشین وی، صدها نفر از زبدهترین و بهترین فرماندهان و رهبران حزبالله، بهواسطه ترور و درگیری به شهادت رسیدهاند. نیروهایی با این تجربه و مهارت، بهسادگی جایگزین نمیشوند؛ اما حزبالله همیشه برای چنین شرایطی آماده بوده است و تعداد زیادی از نیروهای خود را بهصورت ناشناس بهعنوان نیروهای جایگزین تربیت کرده است و شاهد آن نیز ادامه پرقوت عملیات حزبالله در جنوب لبنان و فلج کردن پیشروی نیروهای اسرائیلی است. درواقع اگر این تدبیر، قبلاً طراحی و سپس اجرا نشده بود، سازمان حزبالله با این حجم از قتلعام سرداران آن، بهطورکلی فروپاشیده بود.(5) به نحوی راهکار قدرتمند حزبالله ترجیح ساختار به کارگزار و عامل شکست طرحهای تروریستی بوده است.(6)
3. بحران منابع مالی و تسلیحاتی
طبیعتاً تحمل بار اقتصادی و تسلیحاتی چنین جنگ گستردهای موجب تحلیل جدی نیروی حزبالله خواهد بود. کمکهای مردمی بینالمللی و دولتهای حامی مقاومت، طبیعتاً نتایج این بار مالی و لجستیکی را قابلتحملتر خواهد ساخت. مهمترین نقطه قوت حزبالله لبنان، نیروی ایمان اعضای این گروه قدرتمند است. به نظر میرسد، اگر حزبالله لبنان بتواند، نیروی ایمان خود را مانند گذشته حفظ و تقویت کند، آسیبپذیری آن، مخصوصاً در بخش منابع مالی و تسلیحاتی تأثیر کمتری خواهد داشت.
نتیجه گیری
مسئله نفوذ، بحران منابع انسانی و بحران منابع مالی و تسلیحاتی ازجمله آسیبهای قابلتوجه به سازمان حزبالله است که عملکرد بعدی حزبالله شیوه فائق آمدن بر این بحرانها را مشخص میسازد. مهمترین عامل موفقیت حزبالله، ایمان استوار و عمیق اعضای آن بوده و هست. استمرار این عامل میتواند، ادامه موفقیتهای حزبالله را در کنار تقویت دیگر عوامل، تقویت نماید.
پینوشتها
1. Pathology
2. حزبالله یا مقاومت اسلامی لبنان، گروهی سیاسی و نظامیِ شیعه در لبنان است که در سال ۱۹۸۲ م بهمنظور مقابله با اسرائیل و با حمایت جمهوری اسلامی ایران تأسیس شد. این حزب فعالیت بر ضد اسرائیل را با عملیات استشهادی آغاز کرد. سپس توان نظامی خود را افزایش داد و با موشکهای قوی و نیروهای ورزیده عملیاتی، به مقابله با اسرائیل پرداخت. حزبالله پس از درگیریهای متعدد، خصوصاً در جنگ سال 2000 و جنگ 33 روزه (2006 م) و آزادیِ بخش اعظم سرزمینهای اشغالشده جنوب لبنان، توانست بهعنوان یک قدرت مؤثر و غیرقابلحذف خود را تثبیت کند. دبیر کل اول و دوم این گروه (شهید سید عباس موسوی و شهید سید حسن نصرالله) توسط اسرائیل در عملیات تروریستی به شهادت رسیدند و شهید صفیالدین جانشین سید حسن نصرالله نیز توسط اسرائیل ترور شد و اکنون شیخ نعیم قاسم، دبیر کل حزبالله است. این حزب تعداد زیادی از کرسیهای پارلمان این کشور را در اختیار دارد.
3. نام این عملیات پیدرپی ترور، «نظم جدید» گذاشته شده است. ر.ک: گزارش سیانان از شیوه نفوذ جاسوس در حزبالله و ترور سید حسن نصرالله، پایگاه خبری تحلیلی انتخاب، 7 مهر 1403، کد خبر: ۱۲۶۲۴۷۶، https://www.tabnak.ir/005IQW.
4. ر.ک: سریواستاوا، مهول، جیمز شاتر و چارلز کلاور و رایا جلبی، فایننشال تایمز گزارش داد؛ جاسوسان موساد چگونه به حزبالله نفوذ کردند؟ پایگاه خبری تحلیلی انتخاب، 9 مهر 1403، کد خبر: ۸۲۱۴۴۳، https://www.entekhab.ir/003Rh5.
5. ر.ک: وحیدی، احمد، همهی فرماندهان ترور شده حزبالله جایگزین شدند، پایگاه خبری تحلیلی تسنیم، 8 مهر 1403، https://tn.ai/3168126.
6. ر.ک: تقوینیا، علیرضا، ۴ ویژگی مهم حزبالله لبنان، پایگاه خبری تحلیلی تابناک، 27 مهر 1403، کد خبر: ۱۲۶۶۳۲۴، https://www.tabnak.ir/005JQa.