تفریح پیامبران
تفریح پیامبران چه بوده است؟
چند نمونه از تفریحاتی که در قرآن و روایات اشاره شده و پیامبران هم عامل بودند: ـ ورزش و مسابقه: «أَرْسِلْهُ مَعَنا غَداً يَرْتَعْ وَ يَلْعَب»(1)؛ در قرآن کریم آمده است: آن گاه که فرزندان او خواستند یوسف را از ایشان جدا کنند، ورزش را بهانه کردند و گفتند: فردا او را همراه ما بفرست تا ورزش و بازی کند و ما هم یقیناً از او محافظت میکنیم و این بهانه هایی بود که حضرت یعقوب در برابر آن سکوت اختیار کرد، سکوتی که علامت رضایت و بیانگر تأیید این کار است. نقل تأیید آمیز بازی و ورزش یوسف در داستان او و نیز تأکید بر ورزش و مسابقات در روایات و سفارشهای فراوان در خصوص ورزشهایی که پیش از همه نشاط آور و مفرح است(2)؛ خود میتواند دلیلی بر تأکید دین اسلام بر تفریحهای سالم باشد. افزون بر این، قرآن کریم از دو پیامبر به خاطر ویژگی «قوت» و «نیروی بدنی» تعریف و تمجید میکند، یکی از طالوت(3) و دیگری از حضرت موسی، در جریان کمک کردن او به دختران شعیب(4)، که همگی نشان دهنده توصیه به قدرتمند شدن در پی تلاش و کوشش است. ورزشهای سوارکاری، تیراندازی و شنا، سه ورزش مورد تأکید اسلام است که فرح بخشی این سه، در میان رشتههای فراوان دیگر بر اهل فن پوشیده نیست. ـ صله رحم و دید و بازدید: نشست و برخاست با یکدیگر، به ویژه اقوام و خویشان، یکی از بهترین انواع تفریحهای سالم است. این عمل آن چنان مورد تأکید است که روایات فراوان و نیز آیاتی در این زمینه وارد شده است. خداوند متعال در آیات مختلف این حقیقت را این گونه بیان میکند: «و به پدر و مادر و نزدیکان و یتیمان و بینوایان نیکی کنید و با مردم نیکو سخن گویید»(5). از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) روایت شده است: کسی که برادر مؤمنش را در منزل او بدون حاجت و درخواست زیارت کند، خداوند نام او را از زیارت کنندگان خودش مینویسد و واجب است بر خدا که زائر خود را گرامی بدارد.(6) ـ اطعام و پذیرایی از مهمان: خوردن، آشامیدن، خوراندن، نوشانیدن و میهمانی از موضوعات مورد تأکید اسلام است و میهمانی کردن که نقش بسزایی در ایجاد شادی در دل مردم دارد، مورد تأکید دین اسلام است. از امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) نقل شده: «لذت کریمان در خوراندن است و لذت لئیمان در خوردن»(7) و هم چنین از ایشان نقل شده است: «قوی کردن و توانمند سازی اجسام با غذا خوردن است و توانمند سازی روح با غذا خوراندن میباشد».(8) ـ سیر و سفر و گردش: سیر و سفر و گردش و استفاده از مناظر زیبای طبیعت، آبشارها، کوهها، دریاها و آثار باستانی دشتها و حتی کویر مورد سفارش دین اسلام است، تا آن جا که سیر و سفر را مقدمه علم آموزی و عبرت اندوزی میداند: «سِیرُوا فِی الْأَرْضِ ثُمَّ انْظُرُوا کَیْفَ کَانَ عَاقِبَةُ الْمُکَذِّبِینَ»؛ در زمین بگردید، آنگاه بنگرید که فرجام تکذیبکنندگان چگونه بوده است؟(9) از رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) نیز روایت شده است که میفرمایند: «مسافرت کنید تا صحت یابید و غنیمت به دست آورید.»(10)
ـــــــــــــــــ
(1) یوسف/ 12.
(2) از میان رشتههای ورزشی بر سوارکاری، تیراندازی و شنا تأکید شده است و حتی مسابقه دادن در این رشتهها و تعیین جایزه هم نه تنها ممنوع نیست، بلکه توصیه شده است (ر.ک: اولین دانشگاه و آخرین پیامبر، دکتر سید رضا پاک نژاد، ج 14).
(3) بقره/ 247: «... و وسعتی در دانش و (نیروی) بدنش افزود».
(4) قصص/ 26: «بهترین کسی که استخدام میکنی (شخص) نیرومند درستکار است».
(5) بقره/ 83.
(6) منتخب میزانالحکمه، محمدی ریشهری، تلخیص سید مجید حسینی، ص 247. در این باره روایات فراوان دیگری وجود دارد که سفارش می کند به زیارت یکدیگر بروید.
(7) کافی، ج 1، ص 28.
(8) منتخب میزان الحکمه، ص 312.
(9) انعام/ 11.
(10) منتخب میزان الحکمه، حدیث 253، به نقل از کنزالعمال 17470.
برای مشاهده مطلب در تاپیک اصلی کلیک فرمائید