فال حافظ

image: 

پرسش:

اعتقاد داشتن به فال حافظ درست هست؟

پاسخ:

انواع فال بینی و کف بینی را نه علم تأیید می‌کند، نه عقل و اندیشه آن را می‌پذیرد و نه وحی و دین بر آن صحه می‌گذارد. صرف تقارن دو یا چند اتفاق در برخی اوقات، نه بیانگر قانون علیت است و نه نشانه آن، زیرا اگر چنین بود، کلیت می‌یافت و همیشه آن اتفاق رخ می‌داد.

 فال نیک و بد زدن در همه اقوام بوده و هست. سر چشمه آن عدم دسترسی به واقعیات و ناآگاهی از علل واقعی حوادث است. فال اثر طبیعی و واقعی ندارد، ولی برای افرادی که آن را باور دارند یا کسانی که در بطلان آن به یقین نرسیده‌اند، دارای اثر روانی است. به ویژه فال بد، که موجب ناامیدی، ناتوانی و نگرانی و سرگردانی می‌شود. 

از راه انواع فال‌ها مانند فال نخود و قهوه و کف بینی، نه می‌توان به مقصد و مطلوب و گم شده خود رسید؛ نه به واقعیت یا حقیقتی دست یافت و به آن اعتقاد پیدا کرد. چنین کارهایی برای سرگرمی است یا مجالی برای سوء استفاده مادی برخی سود جویان. 

فال حجیت شرعی ندارد، ولی فال حافظ برای تفنن و سرگرمی و انبساط خاطر اگر به فال نیک گرفته شود اشکالی ندارد(۱) مواردی از این فال گرفتن‌ها خصوصا با وسعتی که در مصداق آن‌ها قابل تصور است درست در می‌آید و موارد فراوانی هم خیر.

پی نوشت:
۱. مفاتیح الحیات، آیت الله جوادی آملی.
 

موضوع: