عهد عتیق
معنای «عهد عتیق» چیست و شامل چه دوره هایی می شود؟ چه اعتقاداتی داشتند و آیا هنوز هم وجود دارد؟
«عهد عتیق» همان کتاب آسمانی یهود است که از سوی مسیحیان به «عهد عتیق» نامیده می شود و بخشی از کتاب مقدس مسیحیان است.
از آن جا که مسیحیان معتقد هستند که خداوند دو عهد با بشر بسته است، عهد اول که از آن به «عهد عتیق» تعبیر می کنند همان عهدی است که خداوند پیش از عیسی(علیه السلام) با بشر بسته است، و عهد دوم همان عهد عیسی(علیه السلام) و تعالیم اوست. بنابراین، نام عتیق و جدید بر این دو عهد نهاده اند. به همین خاطر کتاب مقدس مسیحیان ترکیبی از این دو عهد است، یعنی عهد عتیق و عهد جدید.
اما یهودیان از آن جا که عهد خداوند با موسی را آخرین عهد خداوند با بشر می دانند که نسخ نشده، نام «عهد عتیق» که در برابر«عهد جدید» است را برای کتاب آسمانی خویش به کار نمی برند. کتاب آسمانی یهود در کلام خود یهودیان «تَنَخ» نامیده می شود که مخفف سه کلمهی عبری «تورا» به معنای «تورات»، «نِویئیم» به معنای «انبیا» و «کتوبیم» (که کاف آن تبدیل به خاء شده است) به معنای «مکتوبات» است.
این کتاب از نظر موضوعی سه بخش دارد:
1. بخش تاریخی
بخش ابتدایی تنخ که همان بخش تاریخی است شامل 17 کتاب است که 5 کتاب اول آن تورات نامیده می شود.
این 5 کتاب اول را «پنج کتاب» یا «اسفار خمسه» نیز می نامند که از بخش های: «سِفر پیدایش»، «سِفر خروج»، «سِفر لاویان، سِفر اعداد» و «سِفر تثنیه» تشکیل شده است.
چهار سِفر اول، داستان آفرینش جهان، آدم و حوا، توفان نوح، و حوادث مربوط به ابراهیم، اسماعیل، اسحاق، یعقوب و یوسف را روایت می کند. و چهار سِفر دیگر به سیره حضرت موسی و تاریخ بنی اسرائیل اشاره دارد.
2. بخش حکمت و مناجات و شعر
بخش دو که شامل پنج کتاب است به نام های «کتاب ایوب»، «کتاب مزامیر» یا همان زبور داوود، «کتاب امثال سلیمان نبی»، «کتاب جامعه» و «کتاب غزلهای سلیمان»
3. پیشگویی های انبیاء
و بخش سوم که شامل 17 کتاب است که به بیان پیشگویی ها، و هشدارهای انبیاء اشاره دارد.
به هر حال این توراتی که امروز بر جای مانده است به دلایل مختلفی نمی تواند همان کتابی باشد که حضرت موسی(علیه السلام) برای هدایت بشر آورده است، بلکه در طول تاریخ تحریف شده است، از جمله این که شرح وفات و دفن موسی(علیه السلام) در تورات آمده است و نشان می دهد این بخش ها پس از موسی(علیه السلام) به این کتاب اضافه شده است.
برای اطلاع بیشتر می توانید به دو منبع ذیل مراجعه بفرمایید:
منبع مفصل: جان.ر. هینلز، راهنمای ادیان زنده، جلد اول
منبع مختصر: حسین توفیقی، آشنایی با ادیان بزرگ جهان
برای مشاهده مطلب در تاپیک اصلی کلیک فرمایید