خلقت آسمان بعد از زمین
سابقه سوال چون قبلا پرسیده بودم و بعد جواب سوال دیگری پیش آمد که در انتها آورده ام. با تشکر
آیه (های) مورد سوال:
هُوَ الَّذِی خَلَقَ لَكُم مَّا فی الأَرْضِ جَمِیعاً ثُمَّ استَوَی إِلی السمَاءِ فَسوَّاهُنَّ سبْعَ سمَوَتٍوَ هُوَ بِكلِّ شیءٍ عَلِیمٌ(29)بقره او است كه هر چه در زمین هست یكسره برای شما آفرید سپس باسمان پرداخت و هفت آسمان بپا ساخت و بهمه چیز دانا است ( 29) .
طرح سوال
: طبق گفته دانشمندان ظاهرا تا جو و اتمسفر زمین تشکیل نشده بود ، موجودی در روی زمین نمی توانسته زندگی کند. بنظر شما منظور از سماء چه بوده که بعد از خلقتِ هرآنچه در روی زمین بوده، خداوند آنرا خلق کرده است؟
پاسخ سوال پرسشگر گرامی با سلام و سپاس از ارتباطتان با این مرکز چنانكه در تفسير نمونه آمده: تعبير «ثم» (سپس) كه در آيه مذكور آمده گرچه معمولا براى تأخير در زمان مىآيد و دلالت بر ترتيب زماني دارد ولى گاه به معناى تأخير در بيان مىباشد چنانكه در آيه 17 سوره بلد نيز به همين معنا آمده كه در اين صورت ترتيب زماني منظور نيست. اگر «ثم» در آیه مذکور به معناى اول باشد مفهوم آيه اين است كه آفرينش آسمانها بعد از خلقت زمين صورت گرفته است ولى اگر به معناى دوم باشد هيچ مانعى ندارد كه آفرينش آسمانها قبلا صورت گرفته و زمين بعد از آن، ولى به هنگام بيان كردن، نخست از زمين و ارزاق، كه مورد توجه انسانهاست شروع كرده و سپس به شرح آفرينش آسمانها پرداخته است. معناى دوم گذشته از اين كه با اكتشافات علمى هماهنگ تر است با آيات ديگر قرآن نيز موافقت دارد. چنانكه در آيه 27 تا 30 سوره نازعات مي خوانيم كه: «أَ أَنْتُمْ أَشَدُّ خَلْقاً أَمِ السَّماءُ بَناها (*) رَفَعَ سَمْكَها فَسَوَّاها (*) وَ أَغْطَشَ لَيْلَها وَ أَخْرَجَ ضُحاها (*) وَ الْأَرْضَ بَعْدَ ذلِكَ دَحاها ؛ آيا آفرينش شما (بعد از مرگ) مشكلتر است يا آفرينش آسمان كه خداوند آن را بنا نهاد؟! (*) سقف آن را برافراشت و آن را منظّم ساخت، (*) و شبش را تاريك و روزش را آشكار نمود! (*) و زمين را بعد از آن گسترش داد». (1) پي نوشت ها: 1. آيت الله مكارم شيرازى، تفسير نمونه، تهران، دار الكتب الإسلامية ، 1374ش، ج20، ص 227.
با تشکر از وقت و دقت که برای جواب گذاشتید اینجانب برای من سوال دوباره مطرح شد
توجه پاسخگوی عزیر را به این نکته جلب می کنم که این معنای دومی که شما از ثم استخراج نموده اید بسیار برای من غریب است. در سوره بلد آیه 17 هم همچنین برداشتی نیست که شما می گوید :
فولادوند: علاوه بر اين از زمره كسانى باشد كه گرويده و يكديگر را به شكيبايى و مهربانى سفارش كردهاند
مکارم: سپس از كساني بوده باشد كه ايمان آورده، و يكديگر را به شكيبائي و رحمت توصيه ميكنند.
خرمشاهی: تا سپس از كسانى باشد كه ايمان آوردهاند و همديگر را به شكيبايى و همديگر را به مهربانى سفارش كردهاند
ثانیا ترجمه ای که اینجانب اورده ام ترجمه علامه طباطبایی است. ایشان همچنین برداشتی نکردند که شما می گویید.
اصلا این قابلیت در کمله ثم هست که شما می خواهید همچنین معنی و برداشتی از آن بگیرید؟
طبق گفته شما ترجمه باید بشود چنین:
او است كه هر چه در زمین هست یكسره برای شما آفرید ولی از اول باسمان پرداخت و هفت آسمان بپا ساخت و بهمه چیز دانا است
یا
او است كه هر چه در زمین هست یكسره برای شما آفرید جلوترازآن باسمان پرداخت و هفت آسمان بپا ساخت و بهمه چیز دانا است
حرف رابط بین دوجمله باید ترجمه ثم باشد. به نظر شما از ثم همچنین معنی ای در می اید؟
از مثال آخر هم من فقط تناقض با آین آیه می بینم؟
اضافه کردن دیدگاه جدید